ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Α.Π.Θ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΩΣΗ ΤΟΥ Κ.Ω.Θ.

Πήραμε το παρακάτω ψήφισμα με email απο τη κυρία Εύη Νίκα Σαμψών και το αναδημοσιεύουμε προς ενημέρωσή σας




ΨΗΦΙΣΜΑ

ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Τρίτη, 18 Ιουνίου 2013


Οι καθηγητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εκφράζουν κατάπληκτοι τη δυσαρέσκεια και την έντονη ανησυχία τους για τις πρόσφατες εξελίξεις στα θέματα του πολιτισμού και ιδιαίτερα της μουσικής. Με αφορμή την απειλή έξωσης του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και το αβέβαιο μέλλον λειτουργίας του,  το προσωπικό του Τμήματος Μουσικών Σπουδών συμπαραστέκεται στη διοίκηση, τους διδάσκοντες και τους σπουδαστές του Κ.Ω.Θ. και καταδικάζει καταρχήν ομόφωνα την παράλογη προθεσμία των ελάχιστων εργάσιμων ημερών που δίνεται στο Κ.Ω.Θ. για να εκκενώσει το κτίριο• έναν ιστορικό χώρο που περιλαμβάνει δημόσια περιουσία μεγάλης αξίας, η οποία αποτελείται από μουσικά όργανα, αρχειακό υλικό, παρτιτούρες, ηχητικό υλικό, συλλογές ιδιαίτερα πολύτιμες για τη μουσική παράδοση της Θεσσαλονίκης, τη συνθετική δημιουργία και τη μουσικολογική έρευνα της χώρας μας.

Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού πρέπει να παρέμβει άμεσα και να επιλύσει οριστικά το στεγαστικό πρόβλημα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, ως όφειλε να είχε πράξει ήδη προ δεκαετιών!  Είναι αδιανόητο το μοναδικό Κρατικό Ωδείο που διαθέτει η Ελλάδα, να αφήνεται στην τύχη του επί χρόνια από τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Πολιτισμού.

Λαμβάνοντας υπόψη ειδικά τις σημερινές συνθήκες της οικονομικής κρίσης, τονίζουμε επ΄ευκαιρία την ανάγκη να υπάρξει ειδική μέριμνα εκ μέρους της πολιτείας για την ομαλή πρόσβαση της νέας γενιάς σε μια αξιοπρεπή δημόσια μουσική παιδεία, ώστε να διατηρήσουμε το επίπεδο των μουσικών σπουδών υψηλό και εφάμιλλο των ευρωπαϊκών ιδρυμάτων και να αποτρέψουμε την πνευματική και πολιτιστική  εξαθλίωση της κοινωνίας μας. Η εύρυθμη λειτουργία του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης  και η στήριξη της πολιτείας είναι αυτονόητο καθήκον όλων μας και αναντίρρητη απαίτηση των νέων του μέλλοντος!

Με αφορμή τη διακοπή λειτουργίας της Ε.Ρ.Τ. οι καθηγητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εκφράζουν  επίσης την ανησυχία τους για την κατάργηση κοινωφελών φορέων με σημαντική συνεισφορά στη μουσική και γενικότερα τον πολιτισμό του τόπου, όπως το Γ’ Πρόγραμμα και τα μουσικά σύνολα της Ε.Ρ.Τ., τα οποία επί δεκαετίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ελληνική μουσική ανάπτυξη, καθώς συνέβαλαν αποφασιστικά στη δημιουργία  αρχείων με πολύτιμες ηχογραφήσεις και συναυλίες και συνέπραξαν με διεθνούς φήμης  καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.  Με τη διακοπή λειτουργίας της Ε.Ρ.Τ. δύο ορχήστρες και μία χορωδία βρίσκονται σε παύση• σε κατάσταση παύσης έχει περιέλθει δυστυχώς και το Τρίτο Πρόγραμμα, το μοναδικό πρόγραμμα του Ελληνικού Ραδιοφώνου που λειτούργησε ως φάρος πολιτισμού, ως αποκλειστικό μέσο προβολής και καλλιέργειας της κλασικής μουσικής στην Ελλάδα.

Οι καθηγητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

Το ψήφισμα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συνυπογράφουν :

ο Κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών  Α.Π.Θ.

και οι καθηγητές των αντίστοιχων Τμημάτων Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και του ΠΑΜΑΚ.
 


 

Σχόλια