Σημαντικότατη επιστολή από τους καθηγητές του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης

Όταν τα κύτταρα ενός οργανισμού φθαρούν ανεπανόρθωτα, τότε ο οργανισμός πεθαίνει.

Τα κύτταρα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, οι μαθητές και οι εργαζόμενοι, έχουν πληγωθεί βαθιά και άγρια τον τελευταίο καιρό.

Οι μη ανανεώσεις των συμβάσεων, η μειωμένη επιχορήγηση, η επιλεκτική αδιαφορία του αρμόδιου Υπουργείου Πολιτισμού έχουν συρρικνώσει και ακρωτηριάσει το Ωδείο, αλλά δεν το έχουν σκοτώσει. Τουλάχιστον όχι ακόμα. Γιατί τα ζωτικά του όργανα, η καρδιά και ο εγκέφαλος είναι ζωντανά και εύρωστα.

Η καρδιά και το μυαλό του Ωδείου είμαστε όλοι εμείς, οι καθηγητές, οι μαθητές, οι γονείς, οι διοικητικοί υπάλληλοι, οι φίλοι του Ωδείου, οι άνθρωποι που το αγαπάμε και το πονάμε. Κι εμείς έχουμε τη βούληση να σώσουμε το Ωδείο.

Κι όταν υπάρχει βούληση, τότε εμφανίζονται και επιλογές και λύσεις. 


Στους παρακάτω συνδέσμους και ηλεκτρονικές διευθύνσεις μπορούμε να γράψουμε ένα υποστηρικτικό σχόλιο, να κάνουμε ένα ‘like’, ή έστω απλά να ενημερωθούμε για την πραγματική κατάσταση του Ωδείου.

http://www.sg-koth.blogspot.com/

http://ergazomenoialter.blogspot.com/2011/12/blog-post_3667.html

https://www.facebook.com/Lucas.Papademos/posts/290868860955707

http://operadiaries.blogspot.com/


Είναι καιρός να κάνουμε γνωστό σε όλους πως το Ωδείο δεν είναι μία ακόμη δημόσια υπηρεσία που πρέπει να τελεί υπό διωγμόν καθώς είθισται στη σύγχρονη Ελλάδα.

Είναι το μοναδικό δημόσιο ωδείο της χώρας, η προσφορά της ίδιας της Ελλάδας στα Ελληνόπουλα που θέλουν να σπουδάσουν μουσική.

Είναι ο χώρος όπου καλλιεργούνται ψυχές με αγάπη κι αυταπάρνηση. Δεν είναι τυχαίο που οι εδώ και ένα χρόνο απλήρωτοι καθηγητές συνεχίζουν το εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό τους έργο εντός του Ωδείου με αμείωτους και ίσως και αυξημένους ρυθμούς.

Το κάνουν αυτό γιατί αγαπούν τα παιδιά, αγαπούν το Ωδείο, αγαπούν αυτό το οποίο ευλογήθηκαν στη ζωή τους να κάνουν, τη μουσική.

Σταματάμε λοιπόν να καθόμαστε δίπλα από το προσκέφαλο του ασθενή περιμένοντας το θάνατό του. Ξεκινάμε τις δράσεις με μια απλή αιμοδοσία αγάπης κι ενδιαφέροντος προς το Ωδείο. Ενημερωνόμαστε γι αυτό και κοινοποιούμε τα προβλήματά του σε όσους περισσότερους μπορούμε. Οι λύσεις μερικές φορές έρχονται από εκεί που δεν το περιμένουμε.

Με τιμή,
Θανάσης Παπαϊσίου

καθηγητής του ακρωτηριασμένου δημόσιου Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης

==========================================

Ακολουθεί η επιστολή:

==========================================

Κ.Ω.Θ.

Επιστολή προς κ. Λουκά Παπαδήμο,

Πρωθυπουργό της Ελλάδος 


Ακολουθεί η επιστολή που συνέταξαν μέλη του Κ.Ω.Θ. προς τον κ. Λουκά Παπαδήμο, πρωθυπουργό της Ελλάδος.


Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, Λαμβάνουμε το θάρρος της επικοινωνίας μαζί σας γιατί βρίσκομαστε σε αδιέξοδο σχετικά με το χώρο εργασίας μας, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

Το Κρατικό Ωδείο είναι για εμάς το δεύτερο σπίτι μας. Είναι ο χώρος στον οποίο περνάμε τις περισσότερες ώρες της ημέρας μας διδάσκοντας στα παιδιά μουσική, αισθητική και ήθος.

Για την ιστορία σας γράφουμε ότι το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, το μοναδικό δημόσιο ωδείο της χώρας, ιδρύθηκε το 1914 από τον ίδιο τον Ελευθέριο Βενιζέλο για εθνικούς λόγους, καθώς μόλις είχε απελευθερωθεί η Θεσσαλονίκη, και θεώρησε σκόπιμο εθνικά να γίνει το ωδείο εδώ. Από τότε, και για 97 ολόκληρα χρόνια, αποτέλεσε το φυτώριο της μουσικής ανάπτυξης ολόκληρης της Ελλάδας, τροφοδοτώντας με τους αποφοίτους του τα μουσικά σχολεία, τα μουσικά τμήματα των πανεπιστημίων, τα ωδεία, και τις κρατικές και δημοτικές ορχήστρες όλης της χώρας.

Επίσης δημιούργησε την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, στελεχώνοντάς την με μουσικούς. Μάλιστα αποτέλεσε έναν από τους πρώτους δημόσιους φορείς που συγκρότησαν το Υπουργείο Πολιτισμού στην ίδρυσή του!

Ερχόμενοι στο σήμερα, όλοι εμείς, που στηρίζουμε την παρουσία του χώρου και τη συνέχιση της προσφοράς του, εισπράττουμε πληγωμένοι την αδιαφορία του Υπουργείου Πολιτισμού στο οποίο υπαγόμαστε, και θέτουμε υπόψη σας το γεγονός ότι οι καθηγητές και οι διοικητικοί υπάλληλοι αορίστου χρόνου εργαζόμαστε στο ωδείο και για το ωδείο με βασικές υλικοτεχνικές ελλείψεις, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΛΑΒΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 12 ΜΗΝΩΝ, και χωρίς να διαφαίνεται προς το παρόν κάποια λύση.

Οι καθηγητές ορισμένου χρόνου που καλύπτουν το 90% των εκπαιδευτικών αναγκών δεν μπορούν να εργαστούν καθώς δεν ανανεώθηκε καμία σύμβαση λόγω της μη πλήρους επιχορήγησης του Ωδείου, η οποία ήταν χαμηλότερη κατά 500.000 ευρώ. Αν δε βρεθεί λύση το επόμενο βήμα θα είναι το κλείσιμο του ωδείου.

Το 1997 που η Θεσσαλονίκη ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, σε όλους τους οδηγούς της πόλης το Κρατικό Ωδείο φιγουράριζε ως ένα από τα σύμβολά της. Στην εποχή που ζούμε πρέπει να κρατήσουμε τα πολιτιστικά μας σύμβολα.

Σε 3 χρόνια η Θεσσαλονίκη θα είναι και πάλι Πολιτιστική Πρωτεύουσα, Νεολαίας αυτή τη φορά. Το δυναμικό παρόν του Κρατικού Ωδείου θα είναι απαραίτητο και σ' αυτή τη συγκυρία. Κατανοούμε τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και γι αυτό συνεχίζουμε να εργαζόμαστε κανονικά στο Ωδείο παρά το γεγονός ότι είμαστε απλήρωτοι ΕΝΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΧΡΟΝΟ.

Όμως οι βιοτικές μας ανάγκες έχουν γίνει επιτακτικές και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, παρά τους συναισθηματικούς μας δεσμούς με το Ωδείο. Θερμά σας παρακαλούμε να δώσετε μία βιώσιμη λύση για το Ωδείο. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΜΗ ΓΙΟΡΤΑΣΕΙ ΤΑ ΕΚΑΤΟΣΤΑ ΤΟΥ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΣΕ 3 ΧΡΟΝΙΑ για 500.000 ευρώ, την ίδια ώρα που όπως φαίνεται από την πληθώρα των πολιτιστικών εκδηλώσεων, υπάρχουν κονδύλια για τον πολιτισμό;

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων,

Με τιμή, οι εργαζόμενοι του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης

Σχόλια