Στάσεις εργασίας από τους Καθηγητές στο ΚΩΘ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Θεσσαλονίκη 28.04.2011


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΘΕΜΑ : Το Κρατικό Ωδείο, ο παλαιότερος δημόσιος φορέας πολιτισμού (97 χρόνων) της χώρας ΚΛΕΙΝΕΙ !!!!!!!!


Ο Σύλλογος Καθηγητών Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης σας ενημερώνει ότι θα προβεί σε 4ωρες στάσεις εργασίας από 3 έως 6 Μαΐου από τις 4μ.μ. μέχρι 8μ.μ.

Τα αιτήματα της στάσης εργασίας είναι τα παρακάτω :

1. Καταβολή του συνόλου των οφειλόμενων δεδουλευμένων στο διδακτικό προσωπικό του
ωδείου.

2.Πλήρης κάλυψη του εγκριθέντος προϋπολογισμού με άμεση καταβολή κρατικής
επιχορήγησης.

3. Άμεση πλήρωση θέσης Διευθυντή.

4. Άμεσος διορισμός νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

5. Διαβάθμιση των σπουδών στο ωδείο με αντιστοίχησή τους με τις ακαδημαϊκές βαθμίδες της
ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης.

6. Άμεση κατάρτιση σύγχρονου οργανογράμματος αντίστοιχου με τη σημερινή δομή και
λειτουργία του ωδείου.

7. Άμεση κάλυψη των υλικοτεχνικών αναγκών του ωδείου.

8. Οριστική λύση του κτιριακού με μεταβίβαση του κτιρίου της οδού Φράγκων στην κυριότητα του ωδείου.

Με Τιμή

Η Πρόεδρος
Κατερίνα Καρατζά

Ο Γραμματέας
Γεώργιος Λυγερίδης




ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αξιότιμε κ……….,

Μέσα στην ευρύτερη κοινωνικοοικονομική συγκυρία, το μοναδικό στην χώρα Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (ΚΩΘ), ο παλαιότερος φορέας πολιτισμού της πόλης μας, καλείται να επαναπροσδιορίσει το ρόλο της μουσικής εκπαίδευσης, του πολιτισμού και της παιδείας γενικότερα μέσα στην κοινωνία ως όπλο ενάντια στην αξιακή και στην οικονομική κρίση.


Πιστεύουμε ότι η Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με όλους τους φορείς πολιτισμού της , οφείλει να θέσει εκ νέου τους στόχους της για τον πολιτισμό, στη προσπάθειά της να αποκτήσει την χαμένη πολυπολιτισμική της ταυτότητα, να λειτουργήσει ενάντια στον απομονωτισμό της και να στηρίξει την κοινωνία της να αναπτυχθεί περαιτέρω πνευματικά
και πολιτιστικά.

Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης είναι σε θέση να συμβάλλει αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Ωστόσο, κι αυτό με την σειρά του αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα, αδυνατώντας να πραγματοποιήσει τους στόχους του και να παίξει τον δικό του καίριο ρόλο.

Η υποχρηματοδότηση αποτελεί το κυρίαρχο πρόβλημα . Η μείωση του προϋπολογισμού κατά 50% σημαίνει μείωση διδακτικού προσωπικού και κατά συνέπεια αντίστοιχη μείωση των σπουδαστών.

Η έλλειψη διαβάθμισης των σπουδών δημιουργεί επαγγελματικά και ακαδημαϊκά προβλήματα θέτοντας τον φορέα εκτός της Ευρωπαϊκής πραγματικότητας.

Το απηρχαιωμένο οργανόγραμμα αποτελεί σοβαρό εμπόδιο στην ουσιαστική ανάπτυξη του μοναδικού δημόσιου φορέα μουσικής εκπαίδευσης.

Η ελλιπής υλικοτεχνική υποδομή αποτελεί τροχοπέδη για τη λειτουργία του Ωδείου.

Το κτιριακό εξακολουθεί να υφίσταται ως πρόβλημα τόσο ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς , όσο και ως προς την επάρκεια του συγκεκριμένου διατηρητέου κτιρίου.

Η θέση του Διευθυντή παραμένει κενή επί οκτάμηνο αφήνοντας τον φορέα να λειτουργεί χωρίς ουσιαστική κατεύθυνση και προγραμματισμό με αποτέλεσμα η κατανομή των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στο ΔΣ και στους αναπληρωτές διευθυντές να είναι δυσδιάκριτη. Συνέπεια αυτού του φαινομένου είναι οι συνεχείς παραιτήσεις των αναπληρωτών
διευθυντών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελεί βασική αιτία δυσλειτουργίας του φορέα . Η έλλειψη διοικητικής εμπειρίας είναι εμφανής , το έλλειμμα αυτό υποκαθίσταται από μηνύσεις , προσαγωγές στον Εισαγγελέα απειλές , διώξεις, εκφοβισμό και αντιδημοκρατική συμπεριφορά ενώ επικαλείται διαφάνεια και αξιοκρατία για να δικαιολογήσει πράξεις εμφορούμενες από μικρόνοια και εκδικητικότατα . Η αδιαλλαξία , η έλλειψη διαλόγου και ο αυταρχισμός είναι τα χαρακτηριστικά του παρόντος Συμβουλίου το οποίο λειτουργεί με τρία μέλη καθώς δύο μέλη του έχουν ήδη παραιτηθεί.

Παρακαλούμε να συμβάλλετε με ενέργειές σας στην επίλυση των παραπάνω προβλημάτων ώστε το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης να συνεχίσει την 97χρονη πορεία του στο εκπαιδευτικό γίγνεσθαι της χώρας και να εξακολουθεί να στηρίζει τον πολιτισμό και γενικότερα τις τέχνες σε ένα μεγάλο κέντρο όπως είναι η πόλη μας , η Θεσσαλονίκη.



Με τιμή

Η Πρόεδρος
Κατερίνα Καρατζά

Ο Γραμματέας
Γεώργιος Λυγερίδης

Σχόλια