Λάβαμε και αναδημοσιεύουμε δύο επιστολές

1η επιστολή η παραίτηση του κ. Ι.Μάρκοβιτς
==================================

Προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΩΘ, το διοικητικό-τεχνικό προσωπικό, το διδακτικό-καλλιτεχνικό προσωπικό, τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες, τους γονείς
Με την παρούσα επιστολή σας ανακοινώνω επίσημα ότι σήμερα, Παρασκευή 4-3-2011, έστειλα την παραίτησή μου στον κ. Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, κοινοποιώντας την παράλληλα στο Δ.Σ. του ΚΩΘ.
Μέσω του συγκεκριμένου μέσου επικοινωνίας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την μέχρι σήμερα συνεργασία, με τις δύσκολες και εύκολες στιγμές της, με τις χαρές και λύπες της, για το μικρό χρονικό διάστημα που βρέθηκα στην οικογένεια του Ωδείου. Σίγουρα ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία και πιστεύω όταν θα κάνω την αποτίμηση αυτής της μικρής πορείας με νηφαλιότητα και "ψυχρή" λογική στο άμεσο μέλλον, θα μπορέσω να ανακαλύψω πολύ περισσότερες πτυχές και ζητήματα αυτών των εννέα μηνών.
Λυπάμαι που δεν κατάφερα να βοηθήσω αυτό τον καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό φορέα να διασφαλίσει την μελλοντική του βιωσιμότητα και την ανάδειξη του έργου του, αλλά δυστυχώς ο πολιτισμός και η εκπαίδευση δεν έτυχαν και δεν φαίνεται να έχουν την προσοχή και φροντίδα που τους αρμόζει. Διαμορφώνεται μια αντίληψη που αντιμετωπίζει τον πολιτισμό και την παιδεία με οικονομικούς όρους, οδηγώντας την λειτουργία των φορέων από την μια άκρη στην άλλη: την ασύστολη σπατάλη οικονομικών πόρων για τη διενέργεια ενδεχομένως αμφισβητήσιμων πολιτιστικών γεγονότων, στην λογική του Σκρουτζ, όπου επιλέγεται η αδράνεια και η μιζέρια, στο όνομα της οικονομικής κρίσης και της επαπειλούμενης χρεοκοπίας.
Επίσης, η οργάνωση και λειτουργία φορέων πολιτισμού και παιδείας, εκτός από συνεννόηση, συνεργασία, λειτουργικότητα, αποζητά και την σύγκρουση, το "σπάσιμο αυγών", τις καινοτομίες, την κίνηση, εν τέλει την απόδειξη ύπαρξης ζωής και ρυθμού - η θέση και η αντίθεση που οδηγεί στη σύνθεση χαρακτηρίζουν ένα φορέα πολιτισμού και παιδείας. Πολύ περισσότερο, ο ρόλος ενός κρατικού φορέα είναι να προάγει τον πολιτισμό και την παιδεία στον τομέα του, να κινητοποιεί την κοινωνία και να "ζει" μέσα και μαζί της. Λογικές εγκλεισμού στους τοίχους ενός διατηρητέου κτίσματος, διασφάλισης της ηρεμίας και της τάξης, βοηθούν στην ισοπέδωση και οδηγούν στον μαρασμό.
Ένας φορέας όπως είναι το ΚΩΘ, αποτελείται από εταίρους που θα πρέπει να συνεργάζονται, να επικοινωνούν και να αλληλοσέβονται τους διακριτούς τους ρόλους, όπως αυτοί είναι οριοθετημένοι. Διοικητικό Συμβούλιο, Διεύθυνση, εργαζόμενοι, σύλλογοι καθηγητών, σπουδαστών και γονέων, ο καθένας από το δικό του μετερίζι οφείλουν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του Ωδείου και στη διαφύλαξή του από επιλογές που μπορούν να οδηγήσουν στην αλλοίωση του χαρακτήρα και ρόλου του. Κανένας δεν είναι αλάθητος, πολύ περισσότερο όταν καλείται να λάβει επείγουσες αποφάσεις και να διαχειριστεί ζητήματα που τα περιθώρια επιλογών (χρονικά, οικονομικά, οργανωτικά) είναι ελάχιστα.
Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι καθώς είχα αναλάβει την συμμετοχή του σε μια επιτροπή για την αναμόρφωση του οργανισμού του Ωδείου, δηλώνω την προσωπική μου διαθεσιμότητα, εάν και εφόσον αυτή χρειασθεί να βοηθήσω στην ολοκλήρωση της πρότασης της επιτροπής προς το ΔΣ του ΚΩΘ.
Εύχομαι να έχουμε την τύχη και την χαρά να συναντηθούμε στους δρόμους του πολιτισμού και της παιδείας, μέσα από οποιονδήποτε ρόλο αναλάβουμε ή μας δώσουν, καθώς καμία "δημόσια θέση" δεν μπορεί να έχει ιδιοκτήτη και κανένας "δημόσιος λειτουργός" δεν είναι αναντικατάστατος.
Με εκτίμηση προς όλους και όλες,
Γιάννης Μάρκοβιτς
Dr. Yannis Markovits
markovii@cyta.gr
================================
2η επιστολή 90 παλαιών και νέων μουσικών του ΚΩΘ
================================

ΨΗΦΙΣΜΑ

Προς: το Δ.Σ. του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης

Κοιν :
1. Γενική Γραμματέα του ΥΠ.ΠΟ.Τ. κα Λίνα Μενδώνη
2. Δ.Σ. συλλόγου καθηγητών του Κ.Ω.Θ.
3. Δ.Σ. συλλόγου γονέων του Κ.Ω.Θ.
4. Δ.Σ. συλλόγου σπουδαστών Κ.Ω.Θ.



Οι παρακάτω υπογράφοντες μουσικοί ,παλιά και νέα στελέχη της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, με συνείδηση της ιστορικής σχέσης της ορχήστρας με το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης δηλώνουμε ότι:

1.ανησυχούμε πολύ σοβαρά για τα πρωτοφανή γεγονότα που συνέβησαν στο Κ.Ω.Θ. την τελευταία περίοδο. Παρακωλύεται ουσιαστικά η λειτουργία του ωδείου κι αναστέλλεται το εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό του έργο.

2.καταδικάζουμε απερίφραστα τη χρήση κάθε μορφής βίας από όπου κι αν προέρχεται και με όποιον τρόπο κι αν ασκείται.

3.πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα σχολεία, πόσο μάλλον τα ωδεία, δε διοικούνται με την παρέμβαση του εισαγγελέα .Η χρήση,ή ακόμη κι η απειλή χρήσης, ένδικων μέσων δεν αποτελεί πλατφόρμα συνεννόησης των εμπλεκόμενων σε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα. Αντίθετα τέτοιες ενέργειες δείχνουν ανεπάρκεια κι ανικανότητα ενώ συνιστούν βαθύ έλλειμμα δημοκρατίας. Μία κοινωνία χρεοκοπεί πλήρως όταν αδυνατεί να υπηρετήσει τους κύριους πυλώνες της, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.

4.καταδικάζουμε απερίφραστα την εμπλοκή των δικαστικών αρχών στη ζύμωση για τη λειτουργία και την πρόοδο του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης

Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους να αναλογιστούν τις ευθύνες τους!Να προσέλθουν σε έναν ειλικρινή κι απροσχημάτιστο διάλογο πέρα από κάθε εμπάθεια, ιδεοληψία ή άλλη αγκύλωση αφού το διακύβευμα της λειτουργίας ενός σχολείου είναι πολύ ισχυρότερο από κάθε προσωπική μικρότητα.

Σχόλια